4Oca
Endoskopi Nasıl Bir İşlem?
Ucunda ışıklı küçük bir kamera bulunan ve endoskop adı verilen bir cihaz yardımıyla yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağı kapsayan gastrointestinal sistemin incelenmesine olanak veren işleme endoskopi denir.
Endoskopi Öncesi Hazırlık
Endoskopi işlemleri aslında genel incelemeye verilen addır. Mideye yapılan endoskopik işleme gastroskopi, kalın bağırsağa endoskopik işleme ise kolonoskopi denilir. İkisi de uygulama açısından farklı yöntemlerle yapılır.
Endoskopi işlemi yapılacak olan hastalara bir önceki gece saat 12’den sonra bir şey yiyip içmemesi önerilir. Özellikle mide için yapılan endoskopi işlemi için hastanın aç olması oldukça önemlidir. İşlem sırasında mide ve kalınbağırsağın incelenebilmesi için mutlaka aç olmaları gerekmektedir.
Endoskopi işlemi hem hastanın rahat etmesi, hem de doktorun çalışabilmesi açısından genellikle anestezi altında yapılan bir işlemdir. Bu yüzden endoskopi öncesi hastalara sedasyon uygulaması yapılıyor. Hem lokal anestezi hem de damardan verilen ilaçlarla hasta 10 dakika kadar uyutuluyor ve doktor bu sırada işlemi gerçekleştiriyor.
Endoskopi işlemi sedasyonla birlikte kolay uygulanan bir işlemdir. Endoskopi işlemi ağız yoluyla girilerek mide ve mide duvarına ya da anüs yoluyla girilerek bağırsaklara bakılması işlemidir. Bu işlemler hastanın bulgularına bağlı olarak 10 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor.
Hekimin gerek görmesi durumunda biyopsi yapılmak üzere bölgeden parça alınabiliyor. Eğer hastanın iç organlarında kanamalar varsa bu kanamalara da müdahale edilebiliyor veya polip varsa polip çıkar işlemleri yapılabiliyor. Tüm bu işlemlerin yapılması 10 ila 30 dakikalık bir süreç içerisinde yapılabiliyor.