Mide Balonu

Mide balonu nasıl bir işlemdir?
Mide (İntragastrik Zayıflama Balonu) balonu işlemi, midenize sıvı dolu bir silikon balonu endoskopik yöntemlerle yerleştirmeyi içeren kilo verme prosedürüdür. Bu işlem, yeme miktarınızı sınırlayarak ve kendinizi daha hızlı tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermenize yardımcı olur.
Kilonuzla ilgili endişeleriniz varsa, diyet ve egzersiz ile istediğiniz sonuca ulaşamadıysanız mide balonu sizin için bir seçenek olabilir.
Diğer zayıflama ve obezite ile mücadele yöntemleri gibi, bu işlem de daha sağlıklı bir yaşam tarzına bağlılık gerektirir. Prosedürün uzun vadeli başarısını sağlamaya yardımcı olmak için diyetinizde kalıcı, sağlıklı değişiklikler ve düzenli egzersiz yapmanız gerekir.
Mide balonu işleminin riskleri nelerdir?
Ağrı ve mide bulantısı, mide içi balon takıldıktan hemen sonra hastaların yaklaşık üçte birini etkiler. Bununla birlikte, bu semptomlar genellikle balon yerleştirildikten sonra sadece birkaç gün sürer. Bu semptomlar genellikle evde ağızdan alınan ilaçlarla yönetilebilir.
Nadiren de olsa balon yerleştirildikten sonra ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. İşlemden sonra herhangi bir zamanda mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi semptomların görülmesi doktorunuza başvuruyu gerektirecek sebeplerdir.
Mide balonu düşünüldüğü şekli ile patlamaz ancak yüksek mide asidi ya da dış etkenler ile delinebilir. Bu tip durumlarda; balon yerleştirilirken içerisine serum fizyolojik olarak tabir edebileceğimiz size zararı olmayacak mavi bir sıvı ile doldurulduğundan idrar renginizi boyar ve fark edersiniz. Böyle bir durumda doktorunuza ulaşmanız gerekmektedir. Doktorunuz endoskopi ile balonun, herhangi bir zarar görüp görmediğine bakar. İhtiyaç duyarsa mide balonu endoskopik yöntemlerle mideden çıkarılır. Genel durum değerlendirilip yeni bir balon takılabilir.
Mide balonu tedavisi süren hastalar nelere dikkat etmeli?
İşlem sonrasındaki ilk üç gün çok önemlidir. İlk 24 saat vücudu zorlayacak hareketlerden uzak durmak gerekmektedir. Kramp, karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetler görülebilir. İlk 3 gün sadece sıvı ağırlıklı beslenme modeli uygulanır. Sonra aşamalı olarak rutin beslenme programına geçilebilir. Bu işlem geçici süre ile uygulanan bir tedavi metodu olduğundan hastanın tedavi süresince yeme alışkanlıklarını ve yaşam stilini gözden geçirmesi ve daha sağlıklı bir yeni normale geçiş yapması tedavinin başarısını arttırır. Özellikle mide asidini arttıracak gazlı ve karbonatlı (kola, maden suyu, gazoz v.b.) içeceklerden, ülsere sebebiyet verecek alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.
Egzersiz ve hareketi yaşam odağı haline getirme yönünde adım atan hastaların çok daha başarılı bir tedavi süreci geçirdikleri gözlemlenmiştir. Haftada 3-4 gün egzersiz yapmak rutini kazanmak için idealdir. Özellikle yürüyüş, plates, yüzme, bisiklet gibi hafif egzersizler tercih edilebilir. Uzun dönemde egzersiz temposu arttırılarak kalori yakımı hızlandırılabilir.
Balon tedavisi olan kişi nasıl beslenmeli?
İlk bir aylık dönemde doktorunuz ve diyetisyeniniz ile çok sıkı şekilde yeme rejiminizi oluşturmanız önemlidir. Tedavinin ilk ayından sonra uymanız gereken bazı temel prensipler şunlar olacaktır.
- Yemekler sık ve küçük porsiyonlar ile 5-6 öğün şeklinde düzenlenmeli
- Küçük lokmalar ile ve dikey bir pozisyonda yemek yenmeli.
- Sıvı alımı öğün aralarında yapılmalı (Yemekten 30 dk. önce ve sonra sıvı alınmamalı)
- Yatmadan 2-3 saat öncesinde yemek yeme kesilmeli
- Yağlı gıdalardan uzak durulmalı
- Unlu gıdalar, rafine şeker ve şerbetli tatlılardan kaçınılmalı
- Alkolden uzak durulmalı
- Doygunluk hissinden sonra yemeye devam edilmemeli
- Yağ kaybı ve kas kitlesinin korunması için protein tüketimine dikkat edilmeli
- Kontrollerinizde mineral ve vitamin eksikliği görülür ise doktor kontrolünde takviyeler alınmalı
- Şişkinlik ve kabızlık yaşamamak için lifli gıdalar ve prebiyotiklerin düzenli olarak tüketilmesine özen gösterilmeli
Doğal yollar ile kilo veremeyen vücut kitle endeksi 27’den yüksek olan kilo verme ihtiyacı sınırlı (10 ila 30 kg) olan hastalar için önerdiğimiz bir işlemdir. Obezite ameliyatları ve diğer yöntemlere uygun olmayan kişilerde mide balonu işlemi aday olabilmektedir.
Mide balonu, mide ve yemek borusunda yara, ülser, kanama odağı gibi sorunları bulunan hastalara uygulanamaz. Genellikle 18-65 yaş arası hastalarda uygulanan mide balonu işlemi 18 yaş altı gerekli özellikleri taşıyan uygun hastalarda da uygulanabilir.
Prosedür günü birlik bir işlemdir. Balona uyum süresinin uzun olduğu hastalarda bir gece yatışlı hastane konaklaması ihtiyacı doğmaktadır.
Farklı hasta türlerine göre farklı balon türleri uygulanması sebebiyle, sizin için hangi mide balonun uygun olduğuna ve mide balonun ne kadar kalması gerektiğine doktorunuz ile yapacağınız görüşme sonrası karar verilir. Mide balonlarının vücudunuzda kalacağı süre genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.
Farklı tür ve markalarda mide balonu türleri bulunmaktadır. Mide balonu türleri süresine, hacminin ayarlanabilir olup olmamasına ya da yerleştirme yöntemlerine göre farklılık göstermektedir. Size uygulanacak balonun türünü, markasını ve menşeini doktorunuza danışmanız doğru bir iletişim tarzı olacaktır.
Uygulanan balonlarının farklı türleri olup hava ve su bazlı olmak üzere ikiye ayrılırlar. Her iki tür de temel olarak toplumun anlayacağı şekilde bir patlama yaşanmaz. Ancak zarar gören yüzeyleri nedeniyle sönme yaşanabilir. Yaygınlıkla uyguladığımız sıvı temelli hacimlenerek şişirilen Amerikan FDA onayı almış balonlar bu tip bir sönme ya da delinme yaşandığında içindeki mavi renkli sıvıyı vücuda boşaltarak uyarı verir.
Tedavi süresince 6-12 aylık bir süre boyunca vücut ağırlığınızın %10-25’i kadar bir kilo kaybı sağlamanız mümkündür. Bu süre zarfında 80 kg ile tedaviye başlayan bir hastanın 8-20 kg zayıflamasının mümkün olabileceğini ifade edebiliriz. Ancak bunun tedavi şartlarına uyum ile mümkün olduğunu bilmek gerekmektedir.
Mide balonu tedavisi olacak hastaların unutmaması gereken konu tedavi süresini sadece bir kilo verme periyodu olarak görmemeleri gerektiğidir. Önemli olan gerekli davranış değişikliklerini gerçekleştirmek ve sağlıklı yaşama geçiş yapmaktır.
Hamilelik veya emzirme dönemi kilo verme odaklı tedavilerin alımı için uygun bir zaman dilimi değildir. Bu dönemlerde önemli kilo kaybı sağlamaya çalışmak bebeğinizin büyümesini ve gelişimini tehdit edebilir, bu nedenle mide balonu tedavisinden (ve diğer kilo verme tedavilerinden) hamilelik ve emzirme bitene kadar kaçınılmalıdır.
Bazen, Polikistik Over Sendromu’ndan muzdarip kadın hastalar kilo verdikçe daha doğurgan hale gelebilir, bu nedenle tedavi sırasında doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız tavsiye edilir. Tedavi süresince oluşan bir hamilelik durumunda doktorunuza danışmanız ve balonun çıkarılması uygun olacaktır.
Aynı anda birden çok balon yerleştirilemez, ancak arka arkaya yerleştirilebilirler. Bu tedaviyi almış bir hasta daha sonra ya da takip eden dönemde balon değişikliği ile tedaviye devam edebilir. Mide balonunu bu şekilde kullanmak, birkaç yıl boyunca kilo kaybının korunmasına yardımcı olabilir. Bazı durumlarda diğer obezite cerrahisi prosedürleri için ön hazırlık dönemi mide balonu ile sağlanarak hastaların cerrahi için uygun hale getirilmesi sağlanmaktadır.