Mide Bypass

Mide Bypass (Gastrik Bypass) nedir?
Roux-en-Y gastrik bypass olarak da adlandırılan mide bypass ile midenin çoğu ve ince bağırsağınızın ilk kısmı alınarak veya “bypass edilerek” küçük bir mide kesesi oluşturulur.
Yeni oluşturulan mide kesesi daha sonra kalan ince bağırsağa yeniden bağlanır.
Midenin atlanan kısmı, ince bağırsağın daha da aşağısına tutturulur, böylece burada üretilen asit ve sindirim enzimleri sisteme entegre olmuş olur. İnce bağırsağınızın midenizle çıkarılan kısmı normalde bazı besinleri ve kalorileri emer. Bu bölüm atlandığından, bu kalorilerin emilimi gerçekleşmez ve bu da kilo vermenize katkıda bulunur.
Mide Bypass ameliyatı benim için uygun mu?
Genel olarak, gastrik bypass ameliyatı aşağıdaki durumlarda sizin için bir seçenek olabilir:
Vücut kitle indeksiniz (VKİ ) 40 veya daha yüksek (aşırı obezite) ise veya VKİ’niz 35 ila 39,9 (obezite) arasında ve tip 2 diyabet, yüksek tansiyon veya şiddetli uyku apnesi gibi kiloya bağlı ciddi yan hastalıklarınız var ise gastrik bypass sizin için doğru bir seçenek olabilir. Bazı durumlarda daha düşük vücut kitle endeksli hastalarımızda da bu yöntemi tercih edebiliyoruz. Ancak ameliyata karar vermeden önce kapsamlı bir muayene ve tetkik süreci için hastalarımızın hazır olmasını bekliyoruz. Bununla berarber daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için kalıcı değişiklikler yapmaya da istekli olmalısınız. Beslenmenizi, yaşam tarzınızı ve davranışınızı ve tıbbi durumunuzu izlemeyi kapsayan uzun vadeli takip programlarına katılmanız gerekebilir.
Mide bypass hangi yandaş hastalıklardan korur?
Gastrik bypass, fazla kilolarınızı vermenize ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden kilo ile ilgili sağlık sorunlarınızın riskinizi azaltmanıza yardımcı olmak için yapılır.
- Gastroözofageal reflü hastalığı
- Kalp hastalıkları
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol
- Obstrüktif uyku apnesi
- 2 tip diyabet
- İnme
- Kanser
- Kısırlık
Mide Bypass ve Tüp Mide ameliyatı arasındaki fark nedir?
Gastrik bypass hastaları, ortalama olarak 12 ila 18 ay içinde fazla vücut ağırlığının yüzde 50 ila 80’ini kaybeder. Tüp mide hastaları, ortalama olarak 12 ila 18 ay içinde fazla vücut ağırlıklarının yüzde 60 ila 70’ini kaybederler. Gastrik bypass ameliyatı genellikle Vücut Kitle İndeksi 45’in üzerinde olan daha ileri obez hastalar için önerilir.
İki ameliyatı iyileşme süreleri açısından değerlendirirsek:
Gastrik bypass, tüp mide ameliyatından daha karmaşıktır. Bunun nedeni, mide bypassının iki aşamalı bir prosedür olması, tüp midenin ise yalnızca bir aşamayı içermesidir. Hem tüp mide ameliyatı hem de gastrik bypassı genellikle laparoskopik olarak yapılır.
Bu ameliyat türünü gerçekleştirmek için karnınızdaki birkaç küçük kesiden laparoskop adı verilen bir kamera ve diğer aletlerle ışıklı bir mikroskop yerleşimi sağlanır. Tüp Mide ameliyatından sonra genellikle hastane kalış süresi 2 ile 3 gündür. Gastrik Bypass ameliyatında bu süre 3-4 gün olabilir.
Bazen laparoskopik cerrahi mümkün olmadığından açık cerrahi yapılır. Bu, karnınızda daha büyük bir kesi gerektirir. Bu tür bir kesiğin iyileşmesi küçük laparoskopik kesilerden daha uzun sürer.
Açık ameliyata ihtiyaç duyulmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Daha önce karın bölgesinden geçirilmiş ameliyatlar
- Aşırı kiloluluk
- Obeziteye ek olarak önemli tıbbi problemler
Her iki ameliyatta da hastaneden ayrıldıktan sonra, tamamen iyileşme için zamana ihtiyacınız olacak. Normal aktivitelerinize devam edebilmeniz için 3-4 hafta boyunca bir iyileşme süresi gerekecektir.
Gastrik bypass ameliyatının avantajları şöyle özetlenebilir:
•Kısa vadede yüksek oranda kilo kaybı (yüzde 60 ila 80 fazla kilo kaybı)
•Kalıcı, uzun vadeli sonuçlar sağlaması,
•Obezite ile ilgili yandaş sorunlarının büyük ölçüde giderilmesi
Gastrik bypass ameliyatının sizin için doğru olup olmadığını belirlemenize yardımcı olmak için doktorunuzla görüşmeniz en doğru kararın alınmasında yardımcı olacaktır. Birçok faydası olsa da dezavantajları şunları içerebilir:
•Uzun dönem komplikasyon oranı tüp mide ameliyatına göre biraz daha yüksektir. Bununla birlikte, uygun bakım ile komplikasyonlardan kaçınılabilir.
•Tüm hastaların ameliyat sonrası ömür boyu vitamin alması gerekir. Aksi takdirde, uzun vadeli vitamin / mineral eksikliklerine, özellikle de B12 vitamini, demir, kalsiyum ve folat eksikliğine yol açabilir.
Ameliyat sonrası beslenme programınız ile ilgili olarak ekip üyesi doktor ve diyetisyenler sizi yönlendirecektir. Mide bypass sonrası size verilecek diyet programında amaç küçülen midenizin gerilmeden iyileşme sürecine girmesi ve kilo vermenize neden olacak beslenme alışkanlıklarını kazanmanızdır.