Tüp Mide

Tüp mide ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) nedir?

Midenin, cerrahi yöntemlerle bir tüp boru şekline kavuşturulmasıdır. Sindirim sistemi incelendiğinde hemen hemen bütün organlarının boru şeklinde olduğu görülür. Yemek borusu, kalın ve ince bağırsaklar, hepsi ince uzun borular şeklinde organlardır. Sindirim sisteminin bir üyesi olan mide daha çok gıdayı depolaması için kese şeklini almıştır. Ameliyatla midenin bir kısmının geri dönüşü olmaksızın çıkarılması ve bağırsaklara devam edecek şekilde bağlanması sleeve gastrektomi ameliyatının tanımını oluşturur. Adında da geçtiği gibi mide bir tüp şekline benzer.

Tüp mide ameliyatı olmak için doğru aday mıyım?

Tüp mide ameliyatını, beden kitle indeksi (BKİ) 35 kg/m2’nin üzerinde olan ve beraberinde kilonun getirdiği yandaş hastalıklara (Tip 2 Diyabet, hiperlipidemi, hipertansiyon, kolesterol, uyku apnesi vb.) sahip, defalarca diyet girişiminde bulunmuş ve başarı elde edememiş bireyler olmaktadır.

Tüp mide ameliyatı öncesinde hangi aşamalardan geçmek gerekir?

Tüp mide ameliyatı öncesi hastalarımız farklı branş doktorları tarafından oldukça ayrıntılı muayeneden geçmekte ve bu kontrollerin sonucunda ameliyat gerçekleştirilmektedir.

Yapılan işlemlerde hastalarımızın ayrıntılı kan tahlillerine bakılır, bu ameliyat sonrası takipte de başlangıç noktamızı belirlemek önemlidir. Ameliyatı gerçekleştirecek cerrah tarafından hastaya endoskopi yapılır. Hastanın midesinin ameliyat öncesi görülmesi komplikasyon riskini daha da azaltmaktadır.

Radyoloji, göğüs hastalıkları, dahiliye, kardiyoloji, genel cerrahi ve anestezi uzmanları hastayı görür ve sonuçları değerlendirerek ameliyat konusunda onay verirler.

Tüp mide riskli bir prosedür müdür?

Her ameliyatın riski vardır. Ameliyattan önce hastaların ayrıntılı muayene ve kontrolden geçirilmesi, hastanın alanında uzman bir ekip tarafından tam teşekküllü sağlık kuruluşunda ameliyat edilmesi ve sonraki süreçte takip edilmesi doğacak riski sıfıra indirmektedir.

Tüp mide ameliyatı dışında başka mide küçültme operasyonu mevcut mu?

Obezite Cerrahisi ve Metabolik Cerrahi olmak üzere toplamda 10 farklı ameliyat bulunmaktadır. Ameliyat çeşidine, hastanın tıbbi geçmişi, hastalıkları, diyet öyküsü, mevcut kilosuna göre cerrah tarafından hasta ile birlikte karar verilmektedir.

Tüp mide ameliyatı ne kadar sürer?

Tüp mide ameliyatı, uygulanan tetkik ve anestezi yöntemleride göz önünde bulundurulduğunda 60-90 dk.lık zaman diliminde tamamlanan bir cerrahi operasyondur. Ameliyatın süresinden çok hastanın doğru anestezi yöntemleri ile uyutulması, atılan dikişlere gösterilen özen ve cerrahın bu ameliyat türündeki deneyimi önemlidir. Bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda komplikasyon risklerini bertaraf etmek için her hastaya gerekli zaman ve özenin gösterilmesi gerekmektedir.

Tüp Mide ameliyatı laparoskopik cerrahi dediğimiz kapalı yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Hastanın karın bölgesinden 5 veya 6 küçük deliklerle (0.5 cm – 1,2 cm) içeri girilir ve ameliyat gerçekleştirilir. Sonrasında minik yaraların iz kalmaması veya izlerin en aza indirilmesi için hastalarımıza krem önerebilmekteyiz.

Evet, bu tip hastalara tüp mide ameliyatı uygulanabilir. Tüp mide ameliyatı öncesi endoskopi işlemi ile mideye bakılır ve midede herhangi bir hassasiyet oluşmadıysa, hastalık bulunmuyorsa tüp mide ameliyatı gerçekleştirilir.

Tüp Mide ameliyatı sonrası hastalarımızı 2. veya 3. günde taburcu etmekteyiz. Her hastasının iyileşme süreci birbirinden farklıdır bunu da göz önünde bulundurarak 1 hafta veya 10 gün evlerinde dinlenmelerini isteriz. Ardından hastalarımız ağır olmayan işlerine, sosyal hayatlarına dönebilirler.

Tüp mide ameliyatı sonrası iyileşmeyi desteklemek ve oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek için hastalarımızın kısa bir süre ilaç ve vitamin takviyesi kullanması gerekir. Ama bu süre oldukça kısadır. Kesinlikle hayat boyu değildir.

İlk 1 ay, temposu her geçen gün hastamıza göre artan yürüyüşler yapılmalıdır. 1. ayın sonunda hastamız yüzebilir, bisiklet sürebilir, eliptik bisiklet kullanabilir, hafif plates hareketleri yapabilir. Üçüncü ayın sonunda ağır egzersizlere aşama aşama başlayabilir. (Kesinlikle spor profesyonelinden destek alınmadan yapılmamalıdır)

Evet, hastalarımız farklı ülke ve şehirlerden tüp mide ameliyatı için kliniğimize başvurabilmektedir. Tedavi ve takip süreçlerinde kendileri ile iletişimde kalmak koşulu ile tedavilerini başarıyla gerçekleştiriyoruz.

Derimiz tüm vücudumuzu sarar ve genişleyebilen elastik yapıdadır. Derimizi tutan hem kas hem de yağlardır. Tüp mide ameliyatı sonrası kaybolan yağ ve kas sonucu daha önce genişlemiş ve fazla miktarda kilo verimine bağlı elastikiyetini de kaybetmiş deride sarkmalar meydana gelir. Bireyler tüp mide ameliyatı sonucu bu görüntüden rahatsızlık duyuyorsa estetik ameliyatlara başvurabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu ne zaman bu işlemlerin yapılabileceğidir. Tüp mide ameliyatı sonrası kilo verme dönemi 1,5 yıl devam eder. Yapılacak estetik operasyonlar ameliyattan en az 1.5 -2 yıl sonra olmalıdır ki sonuç istenilen gibi sağlıklı olsun.

Tüp mide ameliyatı sonrası kişi tekrar kilo almaya başlamışsa, diyet ve egzersiz denemelerinde başarısız oluyorsa revizyon cerrahisine başvurulabilir.

18-65 arası yaş aralığındaki obez bireylere tüp mide ameliyatı yapılmaktadır.

Tüp mide ameliyatı sonrası 1. Ay, 3. Ay, 6.Ay, 9. Ay ve 12. Ay kontrolleri yapılmaktadır. 1. Yıldan sonra hastalarımızı 6 ay veya yılda bir görmek isteriz.

Tüp mide ameliyatı ile alınan midenin boyutu hastadan hastaya değişmektedir. Her hastanın midesi farklı boyuttadır. Ortalama olarak hastaların midesinin 2/3’ü alınmaktadır.

Tüp mide sonrası, obeziteden ve fazla kilo sonucu gelişen hipertansiyon, kolesterol, insülin direnci, tip 2 diyabet, uyku apnesi gibi metabolik rahatsızlıklardan kurtulunabilir.