Transit Bipartisyon

Transit Bipartisyon ameliyatı nasıl gerçekleştirilir?

Brezilyalı cerrah Sergio Santoro tarafından tıp literatürüne kazandırılan transit bipartisyon, hem obeziteye hem de şeker hastalığına başarılı bir şekilde çözüm olmaya başlamıştır.

Transit Bipartisyon ameliyatında, midenin uzunlamasına olarak yaklaşık yarısı alınır, ince bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği yerden itibaren yaklaşık 300. cm’den kesilerek mideyle birleştirilir. Sonrasında kesilen bağırsak bölümleri kendi arasında tekrar birleştirilir. Yani iki adet yeni bağlantı yapılır. Birincisi mideyle bağırsak arasında, ikincisi ise ince bağırsakla kalın bağırsak arasında yapılmış olur.

Bu ameliyatla mideye giren gıdaların yaklaşık 2/3’ü yeni yapılan mide bağlantısından, yaklaşık 1/3’ü ise eski mide yolundan devam eder. Burada amaç hem alınan gıdaların emilimini azaltmak hem de gıdaların ince bağırsakla en kısa sürede temas etmesini sağlayarak kişinin ürettiği ama kullanamadığı insülini aktif hale getirecek hormonların salgılanmasını sağlamaktır.

Bu ameliyat sonrasında hastalar hem kilo verirler hem de şeker hastalığı gerileme sürecine girer. Ameliyat sonrasında kişiler diyetlerine, egzersiz programlarına sıkı bir şekilde devam ederlerse şeker hastalığıyla ilgili ilaçları azaltmaları hatta tamamen bırakmaları mümkün olabilmektedir.

Transit bipartisyon ameliyatının avantajları nelerdir?

Transit bipartisyon ameliyatının deneyimli bir cerrah tarafından yapılması halinde oluşan avantajları:

  • Göreceli olarak kısa sürmesi,
  • Ameliyat sonrasında emilim bozukluklarının, gastrik bypass ve biliopankreatik diversiyon ameliyatlarıyla karşılaştırıldığında çok daha az olması,
  • Ameliyat sonrasında görülebilecek aşırı kilo verme ya da tekrar kilo alma durumlarında revizyon cerrahisinin kolaylıkla yapılabileceği “geri dönüşümlü ameliyat” grubunda olması,
  • Ameliyat sonrasında gerektiğinde endoskopik işlemlere (ERCP vb) müsaade eden bir ameliyat olmasıdır.

Ameliyat sonrasında hastanın diyetine uymaması halinde kötü kokulu gaz problemi olmasıdır.

Transit Bipartisyon ameliyatının ilk sonuçları 2012 yılında yayımlanmıştır. Hastaların operasyon sonrası fazla kilolarını %90 oranında verdikleri ve kan şekeri değerlerinin %86 oranında ilaçsız olarak düzene girdiği görülmüştür.

Ön raporları yayımlanan 8 yıllık sonuçlarda ise bu oranların aynı şekilde korunmakta olduğu bildirilmiştir.